Blog

Τα Νέα του Νησιού

Πεζοπορικές διαδρομές στην Πάρο

Πεζοπορικές διαδρομές στην Πάρο

Έληξε

Η Πάρος διαθέτει κεντρικό δίκτυο μονοπατιών 35 χιλ. περίπου. Κατά μήκος όλων των διαδρομών συναντά κανείς κατοικίες, μικρά βιώσιμα αγροτόσπιτα από πέτρα, ασβέστη, χώμα, καλάμια, φύκια, σε μια απόδειξη οτι το απλό είναι και όμορφο.

Δεν έχουν σταματημό οι ανεμόμυλοι, οι υδρόμυλοι, τα μαγκανοπήγαδα, τα πηγάδια, οι στέρνες, τα αλώνια, οι περιστεριώνες “αρετή με τις τέσσερις γωνιές” κατά τον Ελύτη. Άλλες οργανωμένες και καλά σημαδεμένες, άλλες σε παλιά και συναρπαστικά μονοπάτια και ορισμένες ιδανικές για τους λάτρεις της περιπέτειας, οι πεζοπορικές διαδρομές της Πάρου θα είναι μια αληθινή αποκάλυψη, ακόμη και για τους πιο δύσπιστους. Αρκεί να αφήσετε τις όποιες προκαταλήψεις κατά μέρος και να αφιερωθείτε στην εξερεύνηση, αρχίζοντας με ασκήσεις επί χάρτου και ολοκληρώνοντας με την υλοποίηση των σχεδίων σας.


Αρετή και βιότοπος να τον ζηλεύεις. Πάρος τόπος χαρισματικός. Πάρος - Παράδεισος

 

Παροικία - Μαράθι - Λεύκες - Πρόδρομος - Μάρπησσα - Άγιος Αντώνιος - Πίσω Λιβάδι.
Η διαδρομή αυτή αποτελεί το Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό οδικό δίκτυο του Νησιού που συνέδεε την πρωτεύουσα με τα ορεινά χωριά και τα χωριά της Ν.Α. Πάρου.

Διαδρομή χιλ. 19, ώρες 6

 

Παροικία – Μονή Αγίων Αναργύρων
Η διαδρομή ξεκινά από το πάρκινγκ που βρίσκεται πίσω από το πευκοδάσος της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και πηγαίνει, με κατεύθυνση νοτιοανατολικά. Στα 700 μέτρα, στρίβετε αριστερά και αρχίζετε την ανηφορική διαδρομή, προς βορρά, για ακόμη 850 μέτρα.

Διαδρομή χιλ. 2.5, 35 λεπτά

 

Παροικία - Κουκουμαύλες - Μον. Αγίου Αρσενίου – Πεταλούδες
Κινηθείτε παραλιακά, προς τα νοτιοδυτικά, και φτάστε, στον οικισμό Κουκουμαύλες, μέσα από τους χωματόδρομους και τα στενά δρομάκια των οικισμών, μετά την Παροικιά και στον Παράσπορο. Από τις Κουκουμαύλες, ανηφορίστε τον χωματόδρομο, που πατρακάμπτει τον ασφάλτινο δρόμο και σας βγάζει πολύ κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου, με τα τελευταία 2 χιλιόμετρα στην άσφαλτο.

Διαδρομή χιλ. 7, 1 ώρα και 40 λεπτά

 

Περιβαλλοντικό Πάρκο

Το περιβαλλοντικό πάρκο Πάρου δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή διατηρεί τα στοιχεία που απαιτούνται για να αναδειχθεί σε έναν τόπο ξεχωριστό, κυρίως για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της παρατήρησης. Η χερσόνησος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πάρου και ανάμεσα στα αξιοθέατα για τα οποία αξίζει να την περπατήσετε είναι το παλιό ναυαρχείο από την εποχή των Ορλοφικών, το μοναστήρι του Άη Γιάννη του Δέτη, χτισμένο ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, στην είσοδο του Πάρκου, και ένα καινούργιο αμφιθέατρο, στο οποίο, το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολύ καλές εκδηλώσεις.

Συνολικό μήκος 7 χιλ.
Χρόνος διαδρομής περίπου 2:30 ώρες

 

Λεύκες-Λαγκάδα-Άσπρο Χωριό-Δρυός
Είναι η πιο απαιτητική και η πολύ λιγότερο γνωστή πεζοπορική διαδρομή από τις τέσσερις που σας προτείνουμε. Αν έχετε αυτοκίνητο που αντέχει λίγο μέτριας δυσκολίας χωματόδρομο, μπορείτε να το πάρετε μερικά χιλιόμετρα έξω από τις Λεύκες, με κατεύθυνση της Λαγκάδα, από τη σύντομη διαδρομή. Μπορείτε να αφήσετε το όχημα, στο σημείο που θα δείτε την μπλε πινακίδα που θα δείχνει προς Λαγκάδα, ανηφορίζοντας για τους Άγιους Πάντες.

Διαδρομή χιλ.10, ώρες 3


Λεύκες - Πήγαδος - Αρχαία Λατομεία - Ι.Μ Λογγοβάρδας - Ι.Μ.Ταξιάρχη.
Από τις Λεύκες ξεκινώντας το πρώτο τμήμα της διαδρομής είναι ανηφορικό μέχρι τη θέση Πήγαδος με το ομώνυμο πηγάδι. Στη διαδρομή αυτή συναντά ο επισκέπτης παραδοσιακές κατοικίες. Στη συνέχεια η πορεία γίνεται κατηφορική πάνω σε χωματόδρομο και κινείται, προς την περιοχή Βουνιά, όπου υπάρχουν καλλιέργειες αμπελιών και σιτηρών. Το μονοπάτι περνά κοντά στο Μοναστήρι του Αγ.Μηνά και τα Αρχαία Λατομεία, συνεχίζει στο οροπέδιο του Μαραθιού, ανηφορίζει σε δασύλλιο με τοπική βλάστηση (φίδες) και φτάνει στην ανδρώα Μονή Λογγοβάρδας. Στο μοναστήρι αυτό ασκήτευσαν σπουδαίες μορφές της ορθοδοξίας. Από εκεί το μονοπάτι οδηγεί στην Ιερά Μονή του Ταξιάρχη.
Διαδρομή χιλ.8, ώρες 4

 

Λεύκες - Αγ. Κυριακή - Αγριλιές - Αυκουλάκι - Αγ.Γεώργιος Λαγκάδας
Κινείστε νοτιοδυτικά από τους ανεμόμυλους στις Λεύκες και μετά από 2,5 χιλιόμετρα, φτάνετε στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής. Έχετε ήδη πάρει το μονοπάτι για το Αυκουλάκι. Κινείστε ανηφορικά, στο μονοπάτι που πάει και προς τη Λαγκάδα. Μετά από 3 χιλιόμετρα, στη διχάλα, πηγαίνετε αριστερά. Το μονοπάτι γίνεται πιο δύσβατο, ανηφορίζει για 300 μέτρα και, στη συνέχεια, κατεβαίνετε προς τον Άγιο Γεώργιο.
Ξεκουράζεστε στο μοναστήρι, μετά από 1,5 χιλιόμετρο και απολαμβάνετε τη δροσιά στην πηγή στο Αυκλάκι.
Διαδρομή χιλ. 6.3, 1 ώρα και 20 λεπτά

 

Κόλπος Παροικιάς

Μια πολύ ωραία διαδρομή, παράλληλα με τη θάλασσα, είναι αυτή που κινείται περιφερειακά στον κόλπο της Παροικιάς. Ξεκινάτε από το λιμάνι και κατευθύνεστε βόρεια. Περνάτε μέσα από τη μικρή παραλία με τα αλμυρίκια και συνεχίζετε, βρέχοντας τα πόδια σας στο κύμα, προς τη μεγάλη παραλία της Παροικιάς, τα Λιβάδια. Εδώ, μπορείτε να βγείτε από την αμμουδιά και να ακολουθήσετε τον χωμάτινο δρόμο, πάνω από την παραλία, μέχρι τα πρώτα σπίτια που θα συναντήσετε μπροστά σας. Είστε στο τέλος της παραλίας Λιβάδια και, ακολουθώντας την πιο στενή αμμουδιά, μπαίνετε σε ένα μονοπάτι που κινείται παράλληλα με τη θάλασσα, σε βραχώδες σημείο, με λίγα σπίτια στα δεξιά σας. Κάπως έτσι, και μετά από περίπου 500 μέτρα μετά την αμμουδιά, θα φτάσετε στο πρώτο ακρωτήρι. Το μονοπάτι αφήνει τη θάλασσα πριν φτάσει στην άκρη του βράχου και κατευθύνεται δυτικά προς την παραλία του Κριού και το Μαρτσέλο.

 

Βυζαντινό μονοπάτι

Είναι το πιο παλιό και κλασικό, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, μονοπάτι του νησιού και ενώνει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Για να το ανακαλύψετε, θα αναζητήσετε το παλιό καφενείο του Λουκή, στις Λεύκες. Εκεί είναι η αφετηρία του. Είναι ένα μονοπάτι 3,5 χιλιομέτρων, στρωμένο με πλάκες και παριανό μάρμαρο, που η ιστορία του χάνεται στους βυζαντινούς χρόνους (1000 μ.Χ.).

 

Μάρμαρα - Μώλος - Φανάρι – Καλόγερας
Εύκολη πεζοπορική διαδρομή, στον κάμπο από τα Μάρμαρα, μέχρι την παραλία του Μώλου και από εκεί, πάνω από την αμμουδιά, στην παραλία του Καλόγερου.
Θα κινηθείτε μέσα από μικρά και μεγαλύτερα μονοπάτια και χωμάτινους δρόμους, αριστερά από τον αμαξωτό. Βγαίνετε από το χωριό από το αριστερό καλντερίμι και στη διασταύρωση κάνετε δεξιά. Η διαδρομή είναι όμορφη, μέσα από καλλιέργειες και δέντρα. Στο τέρμα του μονοπατιού, μετά από 600 μέτρα, στρίβετε αριστερά και, μετά από 200 μέτρα, ξανά κλειστά δεξιά. Έτσι, μπαίνετε στην ευθεία για την παραλία του Μώλου.

Διαδρομή χιλ. 3.5, 45 λεπτά

 

Κολυμπήθρες - Αρχαιολογικό Χώρο Μυκηναϊκού Ανακτόρου Κουκουναριών
Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Κολυμπήθρες. Σώζονται ερείπια από το μυκηναϊκό ανάκτορα. Ευρήματα από τον χώρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου.
Διαδρομή 300 μέτρα, 5 λεπτά

 

Αμπελάς - Σάντα Μαρία
Όμορφος περίπατος, πλάι στη θάλασσα, άλλοτε κοντά σε αμμουδιές, κυρίως, όμως, πάνω από βραχώδη σημεία με άγρια ομορφιά. Για το πρώτο 1,5 χιλιόμετρο, βγαίνοντας από τον Αμπελά και κινούμενοι προς τον βορρά, θα περπατάτε δίπλα στον αμαξωτό. Μετά από 800 μέτρα, συναντάτε την παραλία Άσπρος Γκρεμός. Ο δρόμος γίνεται χωμάτινος, όπως συνεχίζετε, πάντοτε με επιλογή να βρίσκεστε πάνω από τη θάλασσα. Κάπως έτσι, φτάνετε στο ακρωτήρι,λ απέναντι από τη νησίδα Φιλίδι. Η επόμενη παραλία είναι παραδεισένια και όχι ιδιαιτέρως γνωστή.

Διαδρομή χιλ. 5, 1 ώρα

 

Αμπελάς - Μώλος - Μάρμαρα (παραλιακά)
Βόλτα πάνω από υπέροχες αμμουδιές και άγριες βραχώδεις ακτές. Με αφετηρία τον Αμπελά, κινείστε προς τον νότο και μετά από 800 μέτρα, αφήνετε τη θάλασσα και μπαίνετε εσωτερικά, από χωματόδρομο.
Στα 1800 μέτρα, ο χωματόδρομος τελειώνει και εσείς στρίβετε αριστερά για να ξαναβρεθείτε πάνω από τη θάλασσα. Στον στενό χωματόδρομο, θα είστε πάνω από τη θάλασσα για 750 μέτρα και δεν στρίβετε δεξιά (όπως πάει ο δρόμος), αλά κόβετε για να συνεχίσετε πάνω από τη θάλασσα, για άλλα 1100 μέτρα. Βρίσκεστε στην πανέμορφη και παρθένα παραλία στα Τσουκάλια και, το πιο πιθανό είναι, να σας δροσίζει το αεράκι. Μπροστά σας δεσπόζει ο λόφος του Αντικέφαλο και δεξιότερα, στο βάθος, ο επιβλητικός ο λόφος του Κέφαλου, με το χαρακτηριστικό μυτερό σχήμα.

Διαδρομή χιλ. 7, 1 ώρα και 30 λεπτά

 

Κώστος - Αγία Πακού – Νάουσα
Άλλη μία καλά σημαδεμένη διαδρομή, μέσω ενός μεγάλου μονοπατιού, χορταστική και προσιτή για όλους, καθώς κινείται κατηφορικά, μέχρι τη Νάουσα.
Ξεκινάτε από το χωριό Κώστος και κινείστε από τον αμαξωτό δρόμο, για 7 λεπτά, μέχρι να συναντήσετε το ξωκλήσι της Αγίας Υπακοής ή “Πακούς”, όπως τη λένε οι ντόπιοι. Από εδώ, ξεκινάει το μονοπάτι, που θα το βρείτε περπατώντας ακόμη 100 μέτρα με κατεύθυνση προς Νάουσα, σε παράκαμψη δεξιά.

Διαδρομή χιλ. 6, 1 ώρα και 15 λεπτά

 

Πρόδρομος - Μοναστήρι Παναγίας Κοντιανής
Μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από το χωριό Πρόδρομος, με κατεύθυνση δυτικά, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Κοντιανής, Πρόκειται για ερειπωμένο κτίσμα (σε καλή κατάσταση μόνο το καθολικό). Αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, χτίστηκε τον 16ο αιώνα και αποτέλεσε μετόχι της μονής Αγίας Κυριακής Λευκών. Ονομάστηκε Κοντιανή γιατί βρίσκεται κοντά στο χωριό.
Διαδρομή 300 μέτρα, 5 λεπτά

 

Λογαρά - Πούντα - Μεσάδα - Τσερδάκια - Χρυσή Ακτή - Δρυός (παραλιακά)
Εύκολη διαδρομή, με εναλλαγές, εναλλακτική της ασφάλτινης που κινείται από μονοπάτια και χωματόδρομους, πάνω ακριβώς από τη θάλασσα.
Μια πεζοπορική απόλαυση, με συνεχείς βουτιές, που ξεκινά από την παραλία του Λογαρά και σας βάζει στη λογική να επιλέγετε μόνοι σας πως θα κινηθείτε, πάντα κοντά στη θάλασσα, μέσω μικρών μονοπατιών, για να φτάσετε, διαδοχικά, μετά από πέντε λεπτά στην Πούντα (μέσω ενός μονοπατιού που συνδέει τις δύο αμμουδιές, πάνω από τον βράχο) και μετά από 20 λεπτά στα Τσερδάκια. Από εδώ, ο χωματόδρομος, πάντοτε πάνω από τη θάλασσα, ανηφορίζει και κατηφορίζει για τη Χρυσή Ακτή. Περπατώντας, για δέκα λεπτά, στις παρυφές της παραλίας, μπαίνετε σε ένα μικρότερο μονοπάτι, που σας βγάζει, μετά από 20 περίπου, λεπτά στον Δρυό.
Διαδρομή χιλ. 7, 1 ώρα και 30 λεπτά


Μάρπησσα – Αυκουλάκι
Μια ανηφορική διαδρομή, μέσα από καλό χωματόδρομο. Ξεκινά από τη Μάρπησσα και κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Για να βρείτε την αφετηρία , αναζητήστε το γήπεδο. Από εδώ κινείστε, για περίπου 1 χιλιόμετρο, στον αμαξωτό δρόμο. Τον αφήνετε, ψηλότερα, για να μπείτε δεξιά στον χωματόδρομο που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο, στο Αυκουλάκι.
Για την ώρα κινείστε σε ήπια ανηφόρα, μέσα από χωράφια και λίγες αγροικίες. Μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα, αφού συναντήσετε τον μικρό οικισμό Τούρλο, μπαίνετε στο ορεινό κομμάτι. Η ανηφόρα γίνεται αισθητή, καθώς κινείστε σε τοπίο με βράχια και λίγη χαμηλή βλάστηση.


Η άφιξή σας στον Άγιο Γεώργιο θα σας αποζημιώσει, αφού θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε στην αυλή του όμορφου μοναστηριού και στην πηγή και το ποτάμι, που βρίσκονται κάτω από αυτό, στην τοποθεσία Αυκουλάκι,
Διαδρομή χιλ. 5, 1 ώρα

 

Αλυκή - Αγκαιριά - Μον. Αγίων Θεοδώρων - Άσπρο Χωριό
Μια από τις πιο συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές στην Πάρο, μέτριας δυσκολίας. Ξεκινά από την Αλυκή. Μέσα από τα στενά του χωριού, κινείστε με τον οικισμό της Αλυκής στα αριστερά σας, με κατεύθυνση την Αγκαιριά και απολαμβάνετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών ενός παραδοσιακού αιγαιοπελαγίτικου σκηνικού. Βγαίνοντας από την Αλυκή, το μονοπάτι συνεχίζει με μια ελαφριά ανηφόρα και φτάνει στα λιγοστά σπίτια της Αγκαιριάς, μετά από δέκα λεπτά.

Διαδρομή χιλ 8.5, 1 ώρα και 45 λεπτά

Επικοινωνηστε Μαζι Μας

Οικισμος Αγκαιρια , Αλικη, Παρος

6972221880

luxuryvillasparos@gmail.com
Image

Κάντε Κράτηση

Καλέστε μας

6972221880

Στείλτε μας email

luxuryvillasparos@gmail.com